diumenge, 31 de març del 2013

Aprendre català llegint

Aquesta Setmana Santa estic aprofitant per buscar i triar noves lectures per als alumnes del cursos de nivell bàsic de català que començaran el curs la setmana vinent, concretament per als nivells B2 i B3. Sempre he pensat que un dels elements que ajuda a aprendre una nova llengua, i que és bàsic, és la lectura; la gran pregunta és com ens ho fem per despertar l'interès dels alumnes en la lectura, molts tenen jornades laborals extenuants i amb prou feines tenen temps per fer els deures, d'altres no els agrada llegir. Es tracta de trobar lectures prou motivadores per a què els atrapin i intentar engrescar-los amb el nostre entusiasme. Buscant entre les novetats i entre els llibres de lectura fàcil ja publicats, n'he trobat quatre que poden ser interessants per als aprenents de català.

L'atles furtiu, Alfred Bosch, Eumo Editorial


Celebro l'aparició d'aquesta obra en la versió de lectura fàcil. Feia falta l'adaptació de llibres d'autors catalans contemporanis que, a més, expliquen una part de la nostra història en versió novel·la històrica i d'aventures. De la mateixa manera, també celebro l'aparició de:

El cafè de la granota, Jesús Montcada, Eumo Editorial


Un dels nostres grans autors, i un dels seus llibres més coneguts, a banda de Camí de Sirga, una bona oportunitat de donar a conèixer autors de la Franja i a la vegada poder explicar que en aquesta zona, no només es parla català, sinó que hi ha escriptors que hi escriuen.

Hermínia Mas ens ha regalat amb un nou recull de contes:

Estimat, t'he de deixar, Hermínia Mas, Edicions Roure de Can Ronca


Recull de quinze històries sobre l'amor, l'enamorament, l'amistat, etc., assequibles per als estudiants de bàsic 3. Històries divertides, entranyables, tristes que enriquiran als estudiants tant pel que fa a vocabulari com a estructures, a banda de donar-los prou temes per reflexionar a classe i amb els companys sobre l'amor, la timidesa, la importància de la bellesa física, els somnis, etc.

I per últim:

La caixa de joies, Jordi Dausà, VEUS Lectures, Publicacions de l'Abadia de Montserrat


Una història que comença amb la troballa d'una caixa de joies i que es transforma en una aventura estranya, perillosa i plena de sorpreses. Els llibres de la col·lecció VEUS Lectures sempre són garantia de qualitat i d'entreteniment per als estudiants, són originals i també ofereixen una visió divertida de realitats imaginàries que en el fons retraten la nostra manera de ser.