dilluns, 29 d’agost del 2011

Knol

Avui, he descobert un nou recurs de google, knol, una manera de compartir coneixement, de  l'estil de la viquipèdia. Knol vol dir unitat de coneixement. Hi he arribat buscant un llibre de Carlos Lomas i Andrés Senlle: "El enfoque comunicativo de la enseñanza de lengua". Hi he trobat un document que du el mateix títol i que sembla força interessant, us l'adjunto amb el comentari. Està molt bé la proliferació d'eines noves que poden ajudar als professionals de la llengua i d'altres camps, a compartir i divulgar els nostres coneixements.

dijous, 25 d’agost del 2011

Fem-ho fàcil

Aquests llibres són l'aposta de Barcanova per a l'ensenyament de català a adults. Seguint el mètode d'ensenyament per tasques i els dossiers elaborats per Xavier Abelló i Jordi Esteban, entre altres, per al Consorci per a la Normalització Lingüística, s'han elaborat aquests manuals, el resultat dels quals és del tot satisfactori. Els dossiers del nivell intermedi els vaig posar en pràctica el curs 2009-10 i, tot i la resistència d'alguns alumnes a la nova metodologia, els resultats van ser millors que amb la metodologia tradicional. Els curs 2010-11, es van aplicar al nivell de Suficiència, i ara, amb aquests manuals, esperem que la metodologia segueixi endavant amb èxit.

Elemental, Intermedi i Suficiència. Català per a adults.








Els llibres de Teide neixen a partir de la idea de Jordi Esteban de dur a terme un treball per tasques que a la vegada enriqueixi culturalment i socialment a l'aprenent, a banda de dotar-lo de totes les eines per assolir el coneixement de la llengua catalana. La clau d'aquests llibres á l'ànima de cada unitat. Hem volgut tractar temes que els aprenents sentin propers i s'hi identifiquin; construint la tasca a mesura que es va avançant en la unitat, de manera que al finalitzar la unitat l'aprenent hagi assolit i incorporat els seus continguts. El que diferència aquests manual d'altres apareguts al mercat és que va construint una única tasca fins arribar al seu assoliment al final de la unitat.

Els llibres de Teide es presenten unitaris per a cada nivell, és a dir, un únic llibre per a cada nivell: Elemental, Intermedi i Suficiència.

Novetats editorials

Estic molt contenta de poder compartir amb vosaltres que aquest setembre ja podrem disposar de dues novetats editorials en el camp de l'ensenyament de català a adults, en les quals he participat, una de Barcanova i l'altra de Teide.

Ha estat una feina llarga, tot just fa dos anys que començàvem a parlar amb Jordi Esteban i Mercè Sagrera de fer els llibres de Teide, que en un bon començament només havia de ser el del nivell Elemental. Després davant dels bons resultats, l'editorial ens va encoratjar a fer els del nivell Intermedi i Suficiència, i es van incorporar Llbertat Blanes, Carla Amado i Mireia Carreté.

Pel que fa a Barcanova, en vam començar a parlar el juny de 2010 i ens hi vam posar el setembre, la meva participació s'ha concretat en el llibre del nivell Intermedi 1. Els llibres van de l'Intermedi 1 al Suficiència 3.

Ambos editorials segueixen el Marc Europeu Comú de Referència.

dimarts, 23 d’agost del 2011

Lectures de Bàsic 3


Pel nivell Bàsic 3, vaig triar aquests dos llibres:

Pedra de Tartera, de Maria Barbal, d'Educaula, col·lecció Llibre Obert.

L'adaptació d'un clàssic català, que a banda de donar a conèixer com es vivia al Pallars abans, durant i després de la Guerra Civil, també aporta la riquesa del vocabulari pallarès i així els aprenents se n'adonen que el català és una llengua rica que presenta diferents variants segons el lloc on es parla. Alguns estudiants es van interessar pel llibre original i el van llegir un cop acabat el curs.

Onada de calor, de René Apel, de l'editorial La Mar de Fàcil, col·lecció Aktual.

Un interessant thriller que de seguida va atrapar l'interès dels aprenents. Amb assassinat inclós!! A tots els va agradar molt la trama de la novel·la i van demanar si l'autora tenia d'altres obres amb la mateixa temàtica.

Lectura de Bàsic 2

Per al nivell de Bàsic 2 (CPNL), vaig triar:

Les mateixes estrelles, de Núria Martí, de Publicacions de l'Abadia de Montserrat, col·lecció Llegim.

Narra la història de la Teresa i la seva filla Miranda, que fugen de la Guerra Civil a bord del Winnipeg, vaixell que va finançar Pablo Neruda per ajudar als refugiats espanyols a trobar una nova vida a Xile. Aquesta obra va guanyar el 1er. Premi de Novel·la Curta de Lectura Fàcil, organitzat per CCOO de Catalunya.

La història va ser molt ben acollida pels alumnes, ja que és una història més o menys propera, i narra una etapa de la nostra història que molts d'ells desconeixen i els ajuda a entendre millor la nostra realitat i la de la nostra llengua.

Lectures de Bàsic 1


Per al nivell Bàsic 1 (CPNL), aquest curs els he fet llegir dos llibres:

Això també és casa teva, de M. Leza i M. Marín, de l'editorial Deparis, col·lecció Carrer Llapís.

Aquest llibre narra històries i situacions quotidianes en la que es troben les persones nouvingudes quan arriben a Catalunya. El llibre ho narra en clau optimista i d'esperança, sense deixar de banda les dificultats amb les que es troben els nouvinguts. A banda, dóna una sèrie d'informacions pràctiques que poden ajudar al seu dia a dia, com per exemple com dur a terme l'empadronament, on aprendre català, etc.

Tant de gust... Senyor Maragall, de M. Carme Bernal i Carme Rubió, de Publicacions de l'Abadia de Montserrat, col·lecció Tant de gust.

Aquest any celebrem l'any Maragall i és per això que vaig decidir fer llegir aquest llibre, per treballar la lectura i, a la vegada, la figura de Joan Maragall. El tipus d'activitat va ser diferent, perquè el llibre conté la biografia i una sel·lecció de Maragall, per això vam treballar com es vivia en l'època, i tres poesies que van haver de llegir, comentar i, en grups de 4-5, escriure una nova poesia seguint el model de Maragall. El resultat va ser d'allò més satisfactori, ja que van escriure unes poesies molt originals!!


Llegir sempre ajuda!

Tinc sempre el costum de fer llegir un llibre als meus alumnes, encara que comencin a estudiar català de bell nou. Sempre busco lectures adequades al nivell i prenc com a referència el web de l'Associació de Lectura Fàcil i el seu catàleg, l'última versió correspon a l'abril de 2011.

Penso que llegir sempre ajuda a l'adquisició d'una nova llengua, encara que no se'n sàpiga res d'aquesta. És una manera de conèixer i aprendre el vocabulari i de fixar-se en les estructures. Alguns companys m'han comentat que potser era massa agosarat pretendre que un aprenent de primer nivell (Bàsic, A1 segons el MECR), però seguint l'exemple de les Escoles Oficials d'Idiomes, on des de el primer curs els alumnes han de llegir un llibre, i veient-ne els bons resultats, vaig decidir ja fa dos cursos acadèmics fer llegir un llibre en cada nivell. Els resultats han estat molt bons, ja que els mateixos alumnes reconeixen que els ha ajudat a endinsar-se en la llengua, i a més conèixer una realitat cultural i social, que a la vegada que la llengua, també desconeixien.

Fruit d'aquesta experiència ha estat la demanda de més lectures per part de l'alumnat.

Delicious vs Diigo

A finals de l'any passat va córrer el rumor que el servidor Delicious baixava la persiana. Aquest servidor serveix per a guardar favorits, marcadors o adreces d'interès (el nom depèn del navegador que feu servir). Aquesta mena de servidors són ben útils, ja que si ens trobem en un lloc on no disposem del nostre ordinador, sempre hi podem anar per a recuperar una adreça que necessitem.

Degut a la notícia inquietant de la desaparició de Delicious em vaig apressar a buscar-ne un substitut, i vaig trobar Diigo, recomanat per alguns internautes. Vaig poder-hi traspassar de manera automàtica tota la informació que tenia a Delicious i, a més, vaig poder instal·lar una icona al navegador que em permet guardar-hi qualsevol adreça que m'interessi. Cal dir que Delicious també disposa d'aquesta opció. No sabria dir-vos si Diigo és millor que Delicious, però us puc dir que a mi em funciona bé. De moment, però, Delicious no ha desaparegut...

Tornada a l'activitat

Després d'uns mesos d'inactivitat degut al volum de feina amb les classes, i a les acaballes de les vacances, torno amb la voluntat de seguir compartint experiències, coneixements i lectures.

Aquesta inactivitat blocaire no vol dir que no hagi seguit els col·legues i els seus blocs, entre els quals voldria destacar Aprendre Llengües de l'Enric Serra, sempre font d'inspiració i descobriment de nous materials i lectures interessants.