diumenge, 12 d’octubre del 2008

Nadius i emigrants digitals

El dia 26 de setembre vam assistir a la presentació del nou curs del Màster per a Professors de Català per a Adults. La presentació va consistir en una conferència d'en Daniel Cassany. El primer cop que vaig sentir a parlar d'en Dani Cassany va ser a la classe de llengua catalana a la facultat, la professora ens va parlar d'ell tot comentant el seu llibre "La cuina de l'escriptura". Aquest llibre va ser tota una descoberta per a mi i m'ha acompanyat d'ençà a aleshores. A en Dani Cassany el vaig retrobar el curs passat en les classes del màster i vaig descobrir una altra joia: "Ensenyar llengua". Però res comparat amb el plaer d'escoltar-lo en persona parlant sobre una cosa tant desconeguda com aquests "nadius i emigrants digitals". He de dir que ens va fer passar una molt bona estona, és un gran comunicador, amb una gran capacitat de relacionar temes ben diversos. El tema em va interessar molt, i l'endemà em vaig posar a xafardejar pel seu web de la UPF, us el recomano. També us recomano que us passegeu pel seu bloc: L'emigrant digital. En aquest bloc trobareu informació sobre el concepte d'emigrant digital, sobre les noves maneres de comunicació: correu electrònic, xats, hi5, facebook, blocs, wikies, etc...

El concepte d'emigrant digital ve d'un article escrit per Marc Prensky on defineix a l'emigrant digital com la persona nascuda abans de 1993, data en què comença la generació internet. Us recomano l'article, que trobareu al web de Marc Prensky, en anglès, per aquells que no llegiu l'anglès us remeto a aquest article del Pais sobre en Prensky.

Un recurs simpàtic

Avui us presento un dels recursos que tinc penjats a la dreta del meu bloc, a l'apartar Recursos per a l'ensenyament d'adults. És un recurs que vaig descobrir gràcies a la Marta Estella, professora de la UAB. És diu SCLIPO, és un web on es poden penjar vídeos, té un aparta que es diu Academies on qualsevo persona pot penjar vídeos domèstics o no, amb els quals ensenya alguna matèria, per exemple, català. Us en penjo un de mostra, n'hi ha que estan bé i n'hi ha que no ho estan tant. Us animo a passejar-hi i a xafardejar-hi!

dissabte, 4 d’octubre del 2008

Una presentació sobre les TIC molt interessant!

Aquest mes de juliol es va fer el curs El català com a llengua estrangera: eines i estratègies, organitzat pel Departament de Filologia Catalana de la UAB. En aquest curs, la Marta Estella va fer aquesta presentació que podreu trobar aquí. Dona moltes idees sobre com es poden utilitzat les TIC en l'àmbit de l'aprenentatge d'una segona llengua.

Benvinguda


Benvingudes i benvinguts a aquest espai que pretén inspirar, mostrar i preguntar-se sobre l'aprenentatge i l'ensenyament de segones llengües, en concret, el català. Aquest bloc forma part de les pràctiques d'una assignatura sobre TIC que es realitza al Màster de Formació de Professors de Català per a Adults a la Universitat de Barcelona. També publicaré recursos, webs, blocs, wikis, bibliografia... que m'hagin estat útils i que pensi que pot ser interessant conèixer. Espero que us sigui d'utilitat! Montse